ILEGAL. Poliția din România, parte a unei operațiuni Europol de anihilare a unei rețele online cu 2 milioane de abonați la nivel mondial

ILEGAL. Poliția din România, parte a unei operațiuni Europol de anihilare a unei rețele online cu 2 milioane de abonați la nivel mondial
Pirate button on computer keyboard.
Publicat: 18/06/2020, 10:28
Actualizat: 18/06/2020, 10:31

Distribuitorii ilegali au difuzat pe trei continente câștigând peste 15 milioane EUR din profituri ilegale.

Poliția din România a contribuit la anihilarea unei rețele care a strâns o adevărată avere din distribuția ilegală de conținut audio și video pe internet, scrie europol.europa.eu

Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) a desființat o rețea criminală mare care distribuie ilegal conținut audio-vizual în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Ancheta, susținută de Europol și Eurojust, a implicat și autorități de aplicare a legii din Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franța, Italia, Germania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite.

În ziua acțiunii din 3 iunie 2020, autoritățile de aplicare a legii din UE au efectuat 15 percheziții la domiciliu, au arestat 11 persoane (4 în Spania, 1 în Germania, 3 în Suedia, 3 în Danemarca) și au interogat 16 altele pentru posibila lor implicare în schema ilegală. Suspectul lider al rețelei criminale se numără printre persoanele arestate. Acțiunile au dus la confiscarea a 4,8 milioane de euro, incluzând proprietăți în valoare de peste două milioane de euro, patru mașini în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, ceasuri de lux, numerar, criptomonede și echipamente electronice. Autoritățile de aplicare a legii au eliminat 50 de adrese IP și o parte din infrastructura penală online, în timp ce 11 conturi bancare în valoare totală de 1,1 milioane EUR au fost, de asemenea, înghețate.

PESTE 40 000 canale, filme și seriale distribuiau ilegal conținut audio-vizual

Ancheta privind activitățile rețelei criminale a început în 2019, când Poliția Națională Spaniolă a detectat mai multe site-uri web care distribuiau ilegal conținut audio-vizual în diferite țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Distribuția serviciilor ilegale, cu încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, a fost configurată prin intermediul Internet Protocol Television (IPTV) și gestionată din Spania. Rețeaua criminală oferea în mod ilegal peste 40 000 de canale TV, filme, documentare și alt conținut digital prin intermediul site-urilor web găzduite pe o rețea internațională de servere. Serviciul ilegal a fost pus la dispoziție printr-un mediu web atractiv, la prețuri mult mai competitive decât cele de pe piața legală. Rețeaua penală a pus chiar în aplicare o asistență tehnică sofisticată și controlul calității printr-o platformă online de asistență pentru clienți. Peste 2 milioane de abonați primeau aceste servicii ilegale în valoare totală de 15 milioane de euro pentru rețeaua criminală. Ancheta s-a concentrat pe închiderea serverelor și deconectarea adreselor IP și obținerea de informații relevante pentru a demonta efectiv grupul infracțional.

Europol a asistat ancheta facilitând schimbul de informații și sprijinind ancheta financiară. În timpul acțiunii, a fost instituit un post de comandă virtual la Europol pentru a facilita coordonarea operațională și schimbul de informații și analiza operațională în timp real cu bazele de date ale Europol.

Acesta este un prim exemplu al sinergiilor create prin fuziunea diferitelor echipe formate din experți economici și financiari din cadrul noului centru european al criminalității financiare și financiare creat recent la Europol.

IPC3 al Europol (Coaliția pentru Cooperarea împotriva Proprietății Intelectuale) care a susținut ancheta este un proiect co-finanțat de EUIPO pentru combaterea crimei de proprietate intelectuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi reguli la Vatican pentru evaluarea fenomenelor supranaturale
×